SKILLCO: innovatív projekt az építőiparban előforduló képzettségi hiányosságok megszüntetése céljából

SKILLCO projektről

SKILLCO: INNOVATÍV PROJEKT AZ ÉPÍTŐIPARBAN ELŐFORDULÓ KÉPZETTSÉGI HIÁNYOSSÁGOK MEGSZÜNTETÉSÉRE

Az Európai Unió több tagállamában is egyre nagyobb problémát jelent az építőipari szakember-utánpótlás megoldása. Az építési ágazat 2015-ben az EU a teljes GDP-nek 8,5%-át adta. Több mint 14 millió munkavállalót foglalkoztatott, és az ágazat 3,2 millió vállalkozásában döntő többsége 20 főnél kevesebbet foglalkoztat. Az ágazatra a munkaerő nagy mobilitása, a változó munkakörülmények (például az időjárási körülmények) jellemzik. Az építőiparai szakmák nem túl népszerűek a fiatalok körében, és az iskola-, illetve a pályaelhagyók aránya is rendkívül magas. Azonban az ágazat kritikus szerepet tölt be a „zöld” azaz környezettudatos politikákban is, mivel az EU-ban a teljes energiafelhasználás 40%-áért az épített környezet felel.

A fentiek alapján foglalkoztatottakra vonatkozó képzettségi követelmények előrejelzése, a szakképzési rendszerek adaptálása, valamint az ágazatban dolgozók képzettségi hiányosságainak megszüntetése egyaránt kulcsfontosságú feladat.

A Szlovén Építőipari és Építőanyag Kamara (CCIS CCBMIS) által koordinált SKILLCO projekt összefogja a német, magyar és szlovéniai építőipari munkaadói szervezeteket és szakképző intézményeket, valamint az EU építőipari munkáltatóinak ernyőszervezeteként eljáró Európai Építőipari Szövetséget (FIEC).

A projekt fő célkitűzése a partnerországokban tapasztalható képzettségi hiányosságok, valamint az előre jelzett képzettségi igények feltárása és összevetése, és ezek figyelembevételével olyan tanulási egységek (modulok) meghatározása és kidolgozása, melyek egyrészt integrálhatóak a partnerországok meglévő ágazati szakképzési tanterveibe, másrészt a felnőttképzésben is felhasználhatók. 

A projekt első lépéseként az ágazatra jellemző képzettségi hiányosságok feltérképezésre a partnerek két eltérő kérdőívet állítottak össze. Az egyiket a szakiskolák küldték ki a korábbi tanulóik számára, a másikat pedig a munkaadói szervezetek tagszervezeteikhez juttatták el. A Kecskeméti SZC-hez harmincnyolc korábbi tanuló küldte vissza az általa kitöltött kérdőívét. A válaszok kiértékelése megtörtént, az úgynvezett fókuszcsoport megbeszélésre május hónapban kerül sor, ahol a résztvevők megvitatják és meghatározzák az általuk fontosnak tartott szakterületek, amelyeknek a szakképzés tematikájába történő integrálását kezdeményezni fogják. Ezt követően a partnerek összevetik az egyes tagországok előterjesztéseit, és ez alapján a 2017 júniusában a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának szervezésében tartandó projekttalálkozón véglegesítik majd a kidolgozandó szakképzési egységek (modulok) körét. 

A 2016 novemberében induló projektben ezt követően országonként egy-egy szakiskolai, illetve felnőtt képző pilot projekt kerül megvalósításra, és majd ezeknek a tanfolyamoknak a tapasztalatai figyelembevételével kerülnek a képzési modulok véglegesítésre. Az Erasmus+ Partnerség projekt keretében megvalósuló hároméves projekt 2019 végén zárul.

A SKILLCO projektről bővebben: www.skillco.eu


HÍREK:

 

Megjelent: 2017. máj. 03. szerda

 

Képzettségi hiányosságok az építőiparban – SKILLCO Projekt

Megjelent: 2018. január 29.


HÍRLEVELEK – NEWSLETTERS:

 

hírlevél 1.

LETÖLTÉSI LINKEK – DOWNLOAD LINKS:

 

 

 

 

SKILLCO – NL2gen_HU SKILLCO – NL2prof_hu SKILLCO – NL2gen_en SKILLCO – NL2 prof_en 
hírlevél 2.

 

LETÖLTÉSI LINKEK – DOWNLOAD LINKS:

 

Kecskeméti Szakképzési Centrum

Székhely:
6000 Kecskemét, Szolnoki út 31.

 

Levelezési cím:
6000 Kecskemét, Pf. 726.

 

Telefon:
+36 76 482-511

 

E-mail:
info@kecskemetiszc.hu

 

OM azonosító: 203041
Fnysz: E-001288/2015
Felnőttképzési ügyfélszolgálat

Fnysz.: E-001288/2015
Kecskeméti Szakképzési Centrum
6000 Kecskemét, Bibó u. 1.
2. emelet

 

Felnőttképzési munkacsoport tagjai:

 

Pető István
felnőttképzési szakmai vezető
szak - és felnőttképzési referens
Telefon: 76/482-698

 

Dr. Bulláné Bodor Ilona
felnőttképzési referens
Telefon:76/800 179

 

Zsámbokiné Enhoffer Éva
felnőttképzési referens
Telefon:76/800 179

 

Koszó Vanda
ügyfélszolgálati referens
Telefon:76/800 181

 

Kerekes Ferencné
felnőttképzési ügyintéző
Telefon:76/800 178

 

Bodor László
felnőttképzési asszisztens
Telefon :76/800 178

 

Nyitva tartás:
Hétfő 13:00-16:00
kedd- csütörtök 9:00-11:00, 13:00 – 16:00
Péntek 9:00 – 12:00

 

kapcsolat@kecskemetiszc.hu

Szervezeti és működési szabályzat
Komplex tehetséggondozó projekt
Nemzetközi Pályázatok

SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA
PROGRAMOK

50%-os utazási kedvezmény vehető igénybe a rendezvényre való eljutáshoz a közösségi közlekedésben.
City App

Archívum