Kecskeméti Szakképzési Centrum

A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése a Kecskeméti Szakképzési Centrumban

Szakmák hete a végzős középiskolásoknak

Már több mint egy évtizedes hagyomány a Kecskeméti Szakképzési Centrum életében, hogy pályaorientációs napot tartanak tavasszal. Idén azonban új módszert kellett találni annak érdekében, hogy a végzősök ismerkedhessenek a szakmákkal.

– A járvány mindent felül írt, ezért úgy gondoltuk, hogy ez az évfolyam se maradjon ki ebből a lehetőségből, hiszen az iskolai pályaorientáció egyik fontos eleme az életpálya tanácsadás, ami épp a végzősökhöz kapcsolódik – mondta Madariné Ádám Györgyi, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgató helyettese.

A tanulók önként vehettek részt az általuk kiválasztott egy órás előadásokon, a 25 cég részvételével zajló online bemutatókon közel 250 végzős vett részt.

A szakmai nap egyik kiemelt partnere volt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A teátrumnak ugyanis szüksége van fodrászokra, asztalosokra, festőkre is. A fiatalok közül sokan meglepődtek, hogy akár egy színházban is dolgozhatnak a szakképzés éveit követően. Kiderült az is, a diákok számára a vártnál izgalmasabb és összetettebb a színházi háttérmunka, mint ahogy azt sokan gondolták volna.

Nyilvánosak a szakmai vizsgák szabályai

Az intézmények biztosítanak maszkot a szakképzésben szakmai vizsgázóknak, vizsgáztatóknak.

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében májusban és júniusban, szigorú óvintézkedések mellett adhatnak számot tudásukról a szakképzésben vizsgázók. Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az iskolák az egészségvédelmi intézkedések betartásával akár már a jövő héttől szervezhetnek vizsgára felkészítő, legfeljebb kiscsoportos konzultációkat, gyakorlati foglalkozásokat.

A szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követően, a korábban kiadott központi írásbeli vizsganapok szerinti időpontokban kell megszervezniük az intézményeknek. A szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban, májusban és júniusban tarthatják meg.

A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan a biztonsági előírások, köztük a másfél méteres védőtávolság betartásával, kis létszámmal kell lebonyolítani. Kötelező a maszkviselés, a védőeszközt és a kézfertőtlenítés lehetőségét  az intézménynek kell biztosítania a vizsgázók és a vizsgabizottság tagjai számára. A vizsgahelyet, az eszközöket és a szerszámokat a feladat megkezdése előtt és elvégzése után fertőtleníteni kell.

A vizsgán azok a végzős tanulók vehetnek részt, akik az utolsó tanévben jelenléti vagy online formában a kötelező szakmai gyakorlat legalább 51 százalékát teljesítették. Akik ezt az arányt nem érték el, azok számára az intézmény vagy a duális partner 2021. augusztus 23. és október 1. között szervez gyakorlati képzést, a részvétel az ősszel szakmai vizsgázni kívánók számára kötelező.

határozat értelmében az iskolák intézményvezetői döntés alapján 2021. április 19-től, az egészségvédelmi intézkedések maradéktalan betartásával egyéni vagy kiscsoportos felkészítő konzultációkat és gyakorlati foglalkozásokat szervezhetnek. A szakmai vizsga helyszínéül szolgáló szakképző intézmény a vizsgák biztonságos lebonyolítása érdekében 2021. május 10. és június 15. között délutáni időpontra szervezheti át a tanítási órákat, vagy digitális oktatást rendelhet el.

A különleges szabályozás alapján igazoltnak kell tekinteni annak a tanulónak a hiányzását, aki a veszélyhelyzetre tekintettel nem vesz részt valamelyik vizsgán. Számára októberben vagy novemberben kell vizsgalehetőséget biztosítani, amely nem tekintendő javító- vagy pótlóvizsgának. Az intézmények május 10. után az ágazati alapvizsgákat is megszervezik.

Forrás: ITM/IKK

Szakképzésben dolgozók kampányszerű oltása – Felhívás a regisztrációra

A szakképzésben oktatók feladataikat az eddigi járványhelyzetben példás fegyelemmel, a diákok felé nagy odafigyeléssel, támogatással oldották meg. Az iskolák előtt álló tavaszi, nyáreleji feladatokra – különösen a szakmai és érettségi vizsgákra – időben fel kell készülnünk. Minél több oktatónak védettséget kell kapnia ahhoz, hogy ismét nyugodt légkörben, biztonsággal oktathassák tanítványaikat.

Ezt teszi lehetővé most az a kormánydöntés, amely szerint kiemelt célcsoportként hamarosan sor kerül a regisztrált oktatók és iskolai alkalmazottak kampányszerű oltására. Ennek feltétele az előzetes regisztráció.

Tájékoztató levél a regisztrációhoz

Felvételi, jelentkezési GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

Kedves Felvételiző!

A képre vagy erre a linkre kattintva: https://bit.ly/kszc8  elérheted a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat. Igyekeztünk összegyűjteni és röviden megválaszolni a felvételivel, a szakképzéssel kapcsolatban leggyakrabban elhangzó kérdéseket. Reméljük, hasznosnak találod! Ha valamire nem kapnál választ, nyugodtan érdeklődj a téged érdeklő iskoláknál emailben vagy telefonon.


 

Kreditpótló továbbképzés könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek

A Kecskeméti Szakképzési Centrum  10-10 kredit értékben kreditpótló továbbképzést hirdet könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek, regisztrált mérlegképes könyvelőknek

A továbbképzés hagyományos tantermi képzési formában és a vírushelyzetnek megfelelő biztonsági előírásoknak megfelelően kerül megvalósításra. A képzést tapasztalt és felkészült oktatók tartják, valamint a résztvevők az előadás vázlatát Power Point bemutató elektronikus formában megkapják. A képzés végén igazolást adunk ki a megszerzett kreditekről.

Tovább olvasom

Munkavédelmi képviselő továbbképzés

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Munkavédelmi képviselő továbbképzés tanfolyamot hirdet. (Engedélyszám: E-001288/2015/D018)

Képzési idő: 8 óra (ebből 5 óra elmélet 3 óra gyakorlat).

A képzés tervezett kezdése: 2020. október 28.

Belépési feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség.
Előzetesen elvárt ismeretek: a Munkavédelmi képviselő alapképzésben megszerzett ismeretek, az erről szóló Tanúsítvány bemutatásával.
Egyéb feltételek: nincs.

Tovább olvasom

Munkavédelmi képviselő alapképzés

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Munkavédelmi képviselő alapképzés tanfolyamot hirdet. (Engedélyszám: E-001288/2015/D017)

Képzési idő: 16 óra, (ebből 10 óra elmélet, 6 óra gyakorlat)

Belépési feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Egyéb feltételek: nincs

Tovább olvasom

Gyógynövényekkel az egészségért

Szívesen megismerkedne a népi gyógyítás gyógynövényeivel? Jelentkezzen a Kecskeméti Szakképzési Centrum “Gyógynövényekkel az egészségért” tanfolyamára!
Előadó: Horváth Lászlóné Terike (Gyógynövényismerő, gyógynövényklub vezető, felsőfokú gombaismerő)
Képzés tervezett indítása: 2020.10.21
Előadási napok: Szerda és csütörtök 16:30-19:00

Tovább olvasom

Ügyfélszolgálat

Központi ügyfélszolgálat

(6000 Kecskemét, Bibó utca 1. 243.szoba)

Ügyfélszolgálat vezetője: Bálint István felnőttképzési és szakképzési referens

Elérhetőség:

Telefon: 76/482-698, +36 (30) 9355 – 179

E-mail: ugyfelszolgalat@kecskemetiszc.hu

Kérdéseivel forduljon hozzánk személyesen vagy a fentebbi elérhetőségeken.

PÁLYAVÁLASZTÁS 2021.

TÁJÉKOZTATÓK A TOVÁBBTANULÁSHOZ

HÍREK, AMIRŐL ÉRDENES TUDNI

Szakképzéssel kapcsolatos hírek, információk a negyedik ipari forradalom Magyarországáról.

 

www.ikk.hu

Kecskeméti Szakképzési Centrum

Székhely:
6000 Kecskemét, Bibó István utca 1.

 

Levelezési cím:
6000 Kecskemét, Pf. 726.

 

Telefon:
+36 76 482-511

 

E-mail:
info@kecskemetiszc.hu

 

OM azonosító: 203041
Fnysz: E-001288/2015

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

#tanuljszakmát pályaválasztási magazin

Nemzetköziesítési stratégia

PaintingSkillsAcademy

LOGO

Szervezeti és működési szabályzat

Komplex tehetséggondozó projekt

Archívum

Felnőttképzési ügyfélszolgálat

Fnysz.: E-001288/2015
Kecskeméti Szakképzési Centrum
6000 Kecskemét, Bibó u. 1.
2. emelet

 

Felnőttképzési munkacsoport tagjai:

 

Bálint István
felnőttképzési szakmai vezető
szak - és felnőttképzési referens

243. iroda

 

Dr. Bulláné Bodor Ilona
felnőttképzési referens
244. iroda

 

Zsámbokiné Enhoffer Éva
felnőttképzési referens
244. iroda

 

Karakas Éva
felnőttképzési referens
245. iroda

 

Keszthelyi József
felnőttképzési referens
245. iroda

 

Kerekes Ferencné
felnőttképzési ügyintéző
246. iroda

 

Bodor László
felnőttképzési asszisztens
246. iroda

 

Nyitva tartás:
Hétfő 13:00-16:00
kedd- csütörtök 9:00-11:00, 13:00 – 16:00
Péntek 9:00 – 12:00

 

kapcsolat@kecskemetiszc.hu